Odbor hygieny výživy
Popis činnosti odboru:
- Príprava podkladov pre rozhodovaciu činnosť regionálneho hygienika na výkon štátneho zdravotného dozoru a úradnej kontroly potravín, podľa právnych prepisov.
- Spolupráca s orgánmi štátnej správy, ktoré pôsobia pri ochrane verejného zdravia a zabezpečovania kontroly nad zdravotnou neškodnosťou potravín.
- Príprava odborných podkladov na úseku štátneho zdravotného dozoru pre rozhodovaciu činnosť orgánu verejného zdravotníctva – regionálneho hygienika v územnom konaní, posudzovanie návrhov na zmien v užívaní stavieb a návrhov na kolaudáciu potravinárskych objektov, na uvedenie potravinárskych objektov do prevádzky, vrátane zariadení spoločného stravovania, potravinárskych výrobní , predajní potravín a ostatných zariadení.
- Schvaľovanie návrhov prevádzkových poriadkov zariadení spoločného stravovania, vrátane ich zmien.
- Výkon úradnej kontroly potravín v prevádzkach, kde sa realizuje výrooba,manipulácia a uvádzanie na trh epidemiologicky rizikových potravín (zmrzlina), detská a dojčenská výživa, potraviny pre osobité výživové účely a balená pitná voda pre dojčatá.
- Výkon úradnej kontroly potravín v prevádzkach, kde sa realizuje výroba, manipulácia a uvádzanie na trh epidemiologicky rizikových potravín (zmrzlina, lahôdkarské a cukrárske výrobky), detská a dojčenská výživa, potraviny pre osobitné výživové účely a balená pitná voda.
- Výkon štátneho zdravotného dozoru zameraného na hygienické podmienky na výrobu a ďalšiu manipuláciu s potravinami v zariadeniach spoločného stravovania.
- Sledovanie hygienickej a zdravotnej bezpečnosti potravín v rámci úradnej kontroly potravín, zameranej na epidemiologicky rizikové potraviny - zmrzlinu , detskú a dojčenskú výživu, balenú vodu pre dojčatá.
- Sledovanie hygienickej a zdravotnej bezpečnosti potravín v rámci úradnej kontroly potravín, zameranej na epidemiologicky rizikové potraviny – lahôdkarské, cukrárske výrobky a zmrzliny, detskú a dojčenskú výživu, balenú stolovú a minerálnu vodu.
- Sledovanie hygienickej a zdravotnej bezpečnosti potravín, v rámci štátneho zdravotného dozoru, zameraného na výrobu a predaj jedál v zariadeniach spoločného stravovania, vrátane surovín na ich prípravu.
- Sledovanie kvality vôd v potravinárskych zariadeniach.
- Sledovanie výskytu alimentárnych nákaz a otráv v regióne a vypracúvanie návrhov opatrení na ich prevenciu.
- Výkon preskúšania odbornej spôsobilosti pracovníkov pri epidemiologicky závažnej činnosti v potravinárstve.
- Výkon poradenskej a expertíznej činnosti s osobitným zreteľom na zachovanie zdravotnej bezpečnosti potravín.
- Ukladanie sankcií – blokových pokút za porušenie hygienických predpisov na mieste kontroly, návrh sankčných a represívnych opatrení v prípade závažných zistení, vrátane zákazu činnosti a zákazu manipulácie s potravinami podľa platných právnych predpisov.
- Presadzovanie hlavných zásad správnej výživy obyvateľstva.
- Sledovanie stavu zdravia populácie vo vzťahu k zisteným rizikám v procese výživy, podieľanie sa na zdravotníckych programoch a projektoch národného programu podpory zdravia.
- Výchovná a poradenská činnosť zameraná na ovplyvňovanie stravovacích zvyklostí obyvateľov.
- Šetrenie sťažností a podnetov.
Postup pri zriaďovaní zariadení spoločného stravovania Stiahnuť PDF
Základné požiadavky na zariadenia spoločného stravovania Stiahnuť PDF
Základne požiadavky a ciele príručiek správnej hygienickej praxe Stiahnuť PDF
Zoznam národnych príručiek správnej hygienickej praxe pre potraviny Stiahnuť PDF
Usmerňovaci dokument Zavádzanie postupov založených na zásadach HACCP a uľahčenie zavádzania zásad HACCP v určitých potravinárskych podnikoch Stiahnuť PDF