V súvislosti s aktuálnou epidemiologickou situáciou vyplynula zo strany Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR požiadavka usmerniť krízovú prevádzku vysokých škôl na Slovensku. Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky ako príslušný orgán štátnej správy na úseku verejného zdravotníctva podľa § 3 ods. 1 písm. b) a § 5 ods. 4 písm. h) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon č. 355/2007 Z. z.“) z dôvodu vyhlásenia mimoriadnej situácie na území Slovenskej republiky vládou Slovenskej republiky uznesením vlády Slovenskej republiky č. 111 z 11.03.2020 a pandémie ochorenia COVID-19 vyhlásenej dňa 11.03.2020 generálnym riaditeľom Svetovej zdravotníckej organizácie nariadil podľa § 48 ods. 4 písm. e) zákona č. 355/2007 Z. z. opatrenie ÚVZ SR pri ohrození verejného zdravia č. OLP/3171/2020 zo dňa 15.4.2020, ktorým umožňuje skončenie štúdia a konanie sa štátnych skúšok na vysokých školách a univerzitách zdravotníckeho zamerania v dennej i externej forme štúdia za dodržania protiepidemických opatrení.
Dôvodom vypracovania takéhoto opatrenia bola skutočnosť, že v Slovenskej republike evidujeme dlhodobo nedostatok ľudských zdrojov v zdravotníctve a pandémia vyvolaná koronavírusom, predmetnú krízu výrazne prehĺbi. Najvyšším záujmom rezortu zdravotníctva v čase pandémie ochorenia COVID-19 je ochrana zdravia populácie. K zabezpečeniu predmetného poslania a cieľa je nevyhnutné plnenie niekoľkých procesov, pričom za jeden z najkľúčovejších považujeme dostatok zdravotníckych pracovníkov. Základným predpokladom zvládnutia pandémie COVID-19 je optimalizácia ľudských zdrojov v zdravotníctve a z uvedeného dôvodu bolo nevyhnutné umožniť ukončenia štúdia študentom uvedených vysokých škôl. Nakoľko vysoké školy nepatria pod legislatívu verejného zdravotníctva a majú právnu subjektivitu, je v ich kompetencii upraviť si podmienky štúdia podľa vlastných špecifík.
V kontexte uvedeného odporúčame vychádzať pri zabezpečení prevádzky všetkých vysokých škôl v krízovom režime z nasledovných protiepidemických opatrení, ktoré boli zadefinované pre vysoké školy zdravotníckeho zamerania:
Ad I/ skúšobná komisia
-
skúšky realizovať v najväčšej miestnosti zariadenia (zasadacia miestnosť a pod.),
-
vzdialenosť medzi pracovnými miestami skúšajúcich pedagógov by mala byť minimálne 2 m,
-
každý skúšajúci musí byť chránený rúškom,
-
používať vlastné písacie potreby,
-
obmedziť osobný kontakt, vrátane podávania rúk,
-
priebežne sledovať svoj zdravotný stav (telesná teplota, respiračné problémy, kašeľ a pod.)
-
vyvarovať sa dotykov tváre a rúšok rukami.
Ad II/ študenti
-
v rámci skúšok pozývať študentov do miestnosti iba po jednom, resp. v skupinách po dvoch študentoch; pri písomných testoch dodržiavať minimálne 2 metrové odstupy jednotlivých študentov medzi sebou (obsadzovať každú druhú lavicu),
-
v prípade praktických častí skúšok by mali byť zabezpečené dvojmetrové odstupy pre pracovné miesta, určené pre výkon praktickej skúšky; nemali by byť zadávané skupinové úlohy pre viac ako dvoch študentov,
-
každý študent musí byť chránený rúškom,
-
používať vlastné písacie potreby,
-
obmedziť osobný kontakt, vrátane podávania rúk,
-
vyvarovať sa dotykov tváre a rúšok rukami,
-
priebežne sledovať svoj zdravotný stav (telesná teplota, respiračné problémy, kašeľ a pod.).
Pred začatím skúšky je potrebné zmerať teplotu členov skúšobnej komisie a študentov. Osoba s prejavmi akútneho respiračného ochorenia, osoba s klinickými príznakmi COVID 19, ako aj osoby podliehajúce karanténnym opatreniam, sú z účasti na skúškach vylúčené, vrátane pedagógov.
V priestoroch zariadenia musia byť umiestnené na dostupných miestach dezinfekčné prostriedky na dezinfekciu rúk. Potrebné je pravidelne dezinfikovať povrchy pracovných plôch a kľučky a pravidelne krátkodobo a účinne vetrať miestnosti. Po celý čas konania skúšok je zakázaná konzumácia stravy a nápojov.
V prípade trvania skúšok viac ako 4 hodiny je potrebné vyhradiť prestávku na obed skúšobných komisií, v trvaní min. 30 minút. Pri konzumácii jedla je povinnosť dodržiavať 2 metrové odstupy medzi konzumujúcimi osobami v miestnosti určenej na konzumáciu jedla, pre každú skúšobnú komisiu v oddelenom čase. Pri striedaní komisií na čas obeda je potrebné miestnosť dôkladne jednorazovo vyvetrať. Z pohľadu ochrany verejného zdravia odporúčame preferovať dištančnú formu štúdia na vysokých školách; prezenčná forma štúdia za dodržiavania horeuvedených opatrení predstavuje jednu z možných alternatív. Opatrenia sú koncipované vo všeobecnej rovine. Vzhľadom na to, že vysoké školy majú rôzny charakter, zameranie a spôsob štúdia a vykonávania skúšok je potrebné, aby si každá vysoká škola v rámci svojho krízového plánu upravila podrobnosti podľa vlastných špecifík.
Mgr. RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD.
hlavný hygienik Slovenskej republiky
|